Update Google Panda: Tot Ce Știm Despre Panda 4.2

Update Google Panda: Tot Ce Știm Despre Panda 4.2
5 (100%) 1 vote

Panda 4.2 a fost lansat în sfârșit, la scurt timp după anunțul lui Gary Illyes de luna trecută despre refresh-ul ce avea să vină!

Weekend-ul trecut am început un update Panda ce va rula în decursul lunilor următoare,” a declarat despre Panda un purtător de cuvânt al Google. “După cum știți, întotdeauna am muncit ca să îmbunătățim Google, astfel ca rezultatele cautărilor să fie de calitate mai înaltă si mai relevante pentru toată lumea, iar aceasta este doar o cale prin care o facem.

A fost confirmat și procentul interogărilor impactate de data aceasta de Panda.

google-panda

ACCES INSTANT

Studiul De Caz: De La Pasiune La Afacere Online În 365 De Zile

Vrei să vezi cum am făcut o afacere online de la zero în doar 365 de zile, obținând un venit pasiv lunar cu prima vânzare?

Afectate 2-3% din interogări

Google a confirmat că refresh-ul afectează numai 2-3% din termenii de căutare, ceea ce este sub nivelul refresh-ului anterior, de 3-5%, din septembrie 2014, și update-ului semnificativ din mai 2014, care a afectat 7.5% din interogări.

Să nu uităm că impactul asupra interogărilor nu duce la pierderea de pagini în rezultatele de căutare, ci implică și reîntoarcerea multor pagini in aceste rezultate.

Tehnic, este un refresh și nu un update

Pentru cei cărora le place să cunoască toate aspectele Panda, acest update este, din punct de vedere tehnic, un refresh și nu un update, cu alte cuvinte aplică aceleași semnale din versiunea anterioară.

Prea târziu pentru noi schimbări

Din pacate, odată ce Google începe să ruleze un astfel de update, este prea târziu pentru modificări ce pot avea efect în timpul fazei de rulare. Așa cum am observat anterior, aceste update-uri impun o dată limită iar orice modificări facute după această dată sunt luate în calcul abia la următorul update sau refresh.

Acestea fiind spuse, conținutul este bine să fie permanent menținut la zi, însă dacă ați fost afectat de Panda în trecut și nu ați făcut încă modificările pentru a crește calitatea, va trebui să așteptați până data viitoare.

Similar, dacă de data aceasta sunteți afectat negativ de algorimul Panda va trebui să așteptați următorul update sau refresh.

“Lunile următoare”

Ce înseamnă de fapt “lunile următoare”?  Oare se referă la două luni, șase luni, sau încă nu este ceva sigur ci în funcție de cât de repede se decide lansarea algorimului?

Lansările lungi nu sunt ceva nou din partea Google, lucru pe care l-am observat și în trecut. Nimeni nu ar trebui să fie surprins că efectele unui refresh nu se simt imediat, deși mulți sunt destul de vocali când vine vorba de perioada lungă de timp.

Să sperăm că vom obține clarificări în curand cu privire la acest aspect, sau măcar un anunț despre finalizarea update-ului în decursul “lunilor următoare.”

Cine va fi afectat?

În timp ce acest update pare să ruleze mult mai lent decât ne-am obișnuit, odată cu sosirea ultimului refresh, Pierre Far de la Google a spus că multe site-uri mici și mari de calitate înaltă au fost clasate pe poziții superioare.

Cu toate acestea, update-ul mai lent va îngreuna deciderea “câștigătorilor și pierzanților”.

Panda cel Invizibil?

Un lucru în privința căruia majoritatea experților SEO se pun de acord este acela că nimeni nu reușește să vadă semnele acestui refresh de când a fost lansat weekend-ul trecut. De fapt, fluctuația indicată de Mozcast a avut loc înainte ca refresh-ul să pornească iar semnalele au fost în permanență pozitive de atunci.

Iată cum arăta informația de la Mozcast în ultimele zile.

update-panda

În timp ce datele de la Mozcast urmăresc datele din SUA, există posibilitatea să fi fost lansat întai la nivel internațional, însă nici experții SEO nu au raportat să fi observat aceste schimbări.

Doctorul Pete Meyers din spatele Mozcast declară că nu observă nicio dovadă a existenței Panda la acest moment, însă va verifica din nou datele astăzi. “Pentru moment, nu am nicio dovadă clară a unui update Panda,” spune Meyers. “Refresh-urile Panda din trecut au avut un impact foarte variabil.”

Nici Glenn Gabe de la G-Squared Interactive nu sesizează vreo schimbare, în ciuda accesului la un numar mare de site-uri ce acoperă multe tări si verticale.

Per ansamblu, nu am văzut multă activitate pe site-uri impactate anteior de Panda (ori site-uri susceptibile la atacuri Panda) deși am acces la o mulțime de informații Panda din diverse website-uri, categorii și țări, inclusiv directoare de scară largă, retailer-i de ecommerce, editori noi, site-uri de afiliere, blog-uri consistente,  surse de comunicate de presă și altele. A existat foarte puțină activitate de la weekend-ul trecut încoace, nemaifiind necesar să spun că avem un update Panda foarte ciudat.

Nici Paul Macnamara de la Paul Macnamara Consulting nu observă nimic semnificativ pe site-urile pe care le urmărește.

Dacă privesc la multitudinea de site-uri din peste zece tări pe care le urmăresc nu observ absolut nicio schimbare ce ar putea indica faptul că a avut loc vreun fel de refresh Panda până acum.

Pe baza declarațiilor Google referitoare la faptul că Panda afectează lent site-urile, ma gândesc că sunt mici șansele să observăm caderi dramatice de trafic, așa cum se întâmpla după versiunile anterioare ale algoritmului, iar caștigul sau pierderea de trafic se va întâmpla gradual și mult mai subtil de această dată.

Nici Kristine Schachinger nu a observat schimbări în acest weekend la niciunul dintre clienții ei.

Să fi fost oare fluctuațiile-fantomă sau cele de calitate simple teste Panda?

Știm că Google a rulat în trecut teste pentru modificările algorimului, iar acestea au avut loc fie timp de câteva ore pe un numar restrâns de centre de date, fie au fost rulate pe o versiune Google destinată unei anumite tări. Există și speculații privitoare la recentele fluctuații atribuite anterior testelor de calitate/fantomă, ceea ce ar putea indica o ”repetiție” înainte de lansarea Panda.

Gabe a observat recent câteva ”vibrații” despre care a crezut inițial că erau teste de calitate/fantomă, însă care ar putea avea legătură totuși cu Panda.

Săptămâna trecută am scris un articol despre o altă ”vibrație”-fantomă (lansată pe 14 iulie). Am observat activitate semnificativă pe site-uri ce au fost impactate anterior de Phantom 2 începând cu 29 aprilie 2015 și bineînțeles că o parte dintre acele site-uri au avut probleme cu Panda în trecut. Acum mă întreb dacă ce am observat chiar a fost o testare a algoritmului Panda. Am publicat pe blogul meu câteva capturi de ecran cu acest impact.

Iată o captură de la un client ce arată ”vibrația” si momentul lansării algorimului Panda.

update-panda

Întepaturi Panda versus vibrații Panda

Marie Haynes de la firma recent rebrand-uită Marie Haynes Consulting se întreabă dacă acesta este începutul unei fluctuații de ”vibrații” sau este o ”înțepătură”.

Până acum nu am văzut nicio dovadă a vreunui câștig sau vreunei pierderi cauzate de Panda pe site-urile pe care le monitorizez. O rulare lentă ar putea însemna că interpretarea tiparelor de trafic ar putea fi dificilă. Dacă un site începe să piardă trafic în următoarele trei săptămâni, oare este vorba de o lovitură Panda?

Să sperăm că întreaga comunitate SEO va putea să identifice zilele în care site-urile sunt afectate sub o formă sau alta de schimbările aduse de Panda, ca să putem eticheta acele zile ca ”vibrații Panda”. Așa s-a întâmplat după lansarea lentă a algoritmului Pinguin 3.0. A ieșit pe 17 octombrie și am observat vibrații clare în mai multe zile în lunile noiembrie si decembrie.

Acestea fiind spuse, Google are grijă ca Panda să ruleze continuu in algoritm, astfel interpretarea unei lovituri sau recuperări algoritmice va deveni din ce în ce mai greu de realizat.

Va rula Panda în algorimul-nucleu?

Va rula Panda vreodată în cadrul algoritmului-nucleu în timpul unui update continuu? Când am văzut prima dată update-ul de calitate, l-am considerat ca fiind un Panda inversat, din moment ce recompensa calitatea înaltă,  în timp ce Panda penaliza calitatea scăzută.

Google ar putea astfel lucra la modificarea algoritmului-nucleu pentru ca semnalele sale pozitive să ridice la suprafată conținutul de cea mai bună calitate, în timp ce conținutul de slabă calitate – chiar dacă nu este penalizat – să fie clasat mult mai jos.

Panda-Update-2015
Sursă Poză: www.styzz.com

Gabe se întreabă și el același lucru.

Google ar putea foarte bine să încorporeze parți din Panda în algorimul-nucleu, aliniându-se astfel unei “lansari extinse“ a Panda 4.2. Cred că acest lucru oferă motorului Google spațiu pentru erori, din moment ce nu există nicio dată precisă pentru update. Pot impinge actualizări, umbla la algoritm și rula din nou algoritmul (dacă rezultatele nu sunt optime). Este doar o speculație însă una foarte posibilă.

Rularea Panda în algorimul-nucleu ar însemna și că întarzierea pe care o observăm nu ar trebui să existe.

Întarzierea aceasta este o preocupare semnificativă pentru Schachinger.

Algoritmii ar trebui să ajute la stoparea spam-ului și nu să distrugă afacerile. Multe dintre site-urile afectate așteaptă 9-13 luni între update-uri pentru o șansă de recuperare, pentru simplul fapt că nu au avut idee că fac vreo greșeală.

Cât despre motivul pentru care asistăm la aceste întârzieri, Gary Illyes de la Google ne-a oferit mai multe posibile răspunsuri în cadrul SMX Advanced.

Illyes a dezvăluit că pentru rularea unui update sau refresh, este necesară colectarea de date. A spus că uneori datele nu funcționează deoarece au probleme, astfel că trebuie să aștepte încă o lună de zile pentru a obține mai multe date.

Dacă rapoartele nu pot urmări schimbările?

Multă lume verifică întâi Mozcast pentru a vedea dacă a avut loc vreo lansare, ori pentru a confirma ceea ce observă în propriile rapoarte analitice. Așa au fost reperate multe dintre update-urile recente, pe care Google nu le-a confirmat inițial, cum ar fi update-ul de calitate lansat mai devreme în acest an.

Faptul că rapoartele SERP-ulului tradițional nu pot prelua schimbările ridică un semn de întrebare interesant. Google ar putea foarte ușor să schimbe un Panda influent cu unul lent, iar webmaster-ii nu și-ar putea da seama neaparat de acest lucru dacă nu au sesizat o ușoară creștere sau scădere pe unul dintre site-urile lor. Plus că acea dată poate să nu corespundă cu cele ale altor rapoarte similare obținute la cateva luni distanță între ele dar care au ca bază lansarea inițială.

Panda, Panda și iar Panda

În concluzie mult-așteptatul refresh Google Panda a ajuns, chiar dacă nu vă puteți da seama de asta. Să sperăm totuși că odată cu viteza mică de propagare vom putea distinge cateva tipare fară să excludem însă posibilitatea că acest lucru s-ar putea să nu se întâmple.

Sursă articol: www.thesempost.com

Dana Rusu

Am 8 ani experiență în marketing online.Aplează oricând la mine, pentru ajutor în demersurile afacerii tale online. Contact și mai multe despre mine aici (pe pagina mea de profil). Articole scrise de Dana Rusu.

Leave a Comment