PHP Pentru Incepatori

PHP Pentru Incepatori
5 (100%) 1 vote

PHP-ul nu e greu odata ce ai ajuns sa-i prinzi “smecheriile”. Situatia se complica doar atunci cand decizi sa aprofundezi lucrurile. Asta e pentru cei ce doresc, fiindca, se castiga destul de bine, ba chiar foarte bine si fara sa fii un “geniu” al PHP-ului.

Asadar sa trecem la treaba.

Vrei Sa Inveti GRATUIT Sa Faci Site-uri Pe WordPress?

Nu o sa te stresez prea mult cu istoria PHP-ului, asta e doar pentru curiosi 🙂 Ce ne intereseaza pe noi acum e codul.

Dupa cum ziceam, PHP nu poate functiona de pe calculatorul tau decat daca ai un program (Xampp) instalat. Numele de PHP vine de la Hypertext PreProcessor.

Lucruri importante despre PHP:

– PHP este un limbaj de programare “server-side”. Adica tot codul ala pe care il scrii tu in pagina este trimis la server, acesta il analizeaza si trimite inapoi informatia pe care o afiseaza in browser.

-atunci cand inchizi un rand, trebuie sa pui “;” – punct si virgula la sfarsitul acestuia. Asta o sa iti arat pe parcurs.

-cand scrii cod PHP, trebuie sa pui la inceput “<?php” apoi cand ai terminat de scris scriptul “?>”. Astea sunt etichetele care arata ca tu codezi in PHP.

-functia cea mai utilizata in PHP este “echo”. Dupa cum stii, limbajul de programare este alcatuit din functii. Si functiile astea executa un cod, apoi il afiseaza in pagina sub forma unui rezultat. E ca si cum tu bagi doua portocale in storcator si iti iese un suc de portocale.

Aşadar sa incepem.

Uite cum arata o pagina simpla in PHP:

<?php echo “Scriptul meu PHP e mai fain decat al tau”; ?>

Dupa cum observi, am inceput cu <?php . Apoi pe linia 2, am scris echo ‘Scriptul meu PHP e mai fain decat al tau’. Am folosit functia echo pentru a scrie ceva. Ca de fapt asta face, scrie ceva in browser.

Apoi, la sfarsitul liniei am pus punct si virgula. Daca nu puneam, imi arata o eroare. Asa, iar ca sa afisez textul acela, am folosit ghilimele ” “. La fel puteati folosi si functia print, care face acelasi lucru.

Cum adaug comentarii in PHP:

Prima data, de ce sa adaugi comentarii in PHP? Pai, e simplu. Ca sa nu uiti ce ai facut la un momendat prin cod. Mai pateam si eu lucrul asta. Nu stiam ce anume face linia respectiva de cod… pana m-am lecuit si am inceput sa adaug comentarii.

// Asta e comentariul meu super tare

# Urmeaza un alt comentariu care il depaseste pe primul

/* Va prezint comentariul ce se extinde

pe doua linii */

Cam asa se poate adauga un comentariu.

<?php echo “Scriptul meu PHP e mai fain decat al tau”; // Asta e comentariul meu ?>

Bun, cam asta e ceea ce trebuie sa stii deocamdata. Mai multe data viitoare. Succes!

Tudor Mateescu
Urmărește-mă

Tudor Mateescu

Citește aici toate articolele scrise de Tudor Mateescu. Descarcă de aici ghidul bani din blog.
Tudor Mateescu
Urmărește-mă

Leave a Comment