De ce e importanta gandirea strategica

De ce e importanta gandirea strategica
5 (100%) 1 vote

În afaceri există întotdeauna două tabere: cea care câștigă și cea care pierde. Cei care câștigă de obicei sunt cei care trăiesc după următoarele principii:

  • Au o imagine clară despre ei înșiși, despre afacerea lor și unde vor să ajungă cu ea
  • și înţeleg foarte bine concurenţii – punctele lor forte, slăbiciunile lor şi planurile lor de luptă
  • Cunosc foarte bine câmpul de bătălie în care vă urmează să se confrunte cu adversarii.

Dacă nu știi aceste elemente critice, inițiativa de business este sortită eşecului. Dar dacă le înţelegi, atunci concurenţii tăi nu vor avea nicio șansă. Vei domina fiecare piaţă în care intri şi vei un imens capital de clienți în unele dintre cele mai puţin probabile pieţe. Din păcate însă, aceasta este mentalitatea strategică pe care mai mult de 90% dintre cei care fac marketing online nu reuşesc să o înţeleagă.

Majoritatea proprietarilor de afaceri sunt firi tactice şi reactive. Aceștia se concentrează în principal pe instrumentele şi tehnicile pe care urmează să le folosească pe piaţa lor.  Iar când se întâmplă ceva important cu mediul de afaceri (de la schimbarea unui simplu algoritm al Google AdWords, la un dezastru economic precum criza prin care trecem), acești oameni sunt de obicei luați prin surprindere.

Un marketer strategic este, însă, personajul diametral opus profilului descris mai sus. El ţine mereu să înțeleagă imaginea de ansamblu, întrebându-se continuu:

ACCES INSTANT

Studiul De Caz: De La Pasiune La Afacere Online În 365 De Zile

Vrei să vezi cum am făcut o afacere online de la zero în doar 365 de zile, obținând un venit pasiv lunar cu prima vânzare?

  • Încotro ne îndreptăm?
  • De ce mergem în acea direcție?
  • Cum putem obține cel mai mult de ceea ce avem?
  • Care sunt schimbările de pe piaţă de care ar trebui să ținem cont?

Așii marketingului strategic ştiu că nu există planuri perfecte, dar își dau seama cât de important este să stăpânești sau să încerci să anticipezi fiecare pas pe care îl vei face într-o afacere. Dar, înainte de a trece la „cum să scrii un plan de marketing eficient” pentru afacerea ta, hai să vorbim mai întâi despre acel lucru care este, probabil, factorul fundamental al afacerii pe care o începi:

TU

Atunci când o afacere eşuează, se poate pentru unul din aceste motive:

  • lipsa de capital
  • lipsa de know-how ( cunostinte in domeniu )
  • prezența într-un mediu ultra-competitiv
  • piaţă în schimbare
  • mediu economic nefavorabil
  • angajați slabi
  • lipsa de clienți
  • lipsa de acces la noile tehnologii
  • … şi aşa mai departe.

Ai ghicit, probabil, motivul pentru care am făcut toată această înșiruire: pentru că, deși se pot găsi sute de motive pentru care o afacere nu a reuşit, în 90% din cazuri, totul se reduce la un singur factor:

Antreprenorul

El este persoana care decide care nişe de piaţă merită să fie abordate şi pe care să le ignore. Antreprenorul decide strategia generală de angajare şi el este, de asemenea, responsabil pentru adaptarea la mediul de afaceri.

Ceea ce oamenii nu realizează, la fel ca și în cazul unui plan de marketing perfect, este faptul că nu există „antreprenorul perfect”. Totul depinde de context; dar dacă există un lucru pe care proprietarii celor mai de succes afaceri îl au în comun, acela este următorul:

Știu cum să scoată cât mai mult din ceea ce au.

Știu la ce sunt buni și înțeleg unde anume se potrivesc, în imaginea de ansamblu, calitățile lor. Matricea SWOT te va ajuta să faci acelaşi lucru.

Folosirea analizelor SWOT pentru găsirea alternativelor strategice

SWOT este un acronim care vine de la “Strengths – Weaknesses – Opportunities – Threats” (Puncte tari – Puncte slabe – Oportunități – Ameninţări) şi este un instrument strategic folosit în toate companiile de succes din lume.

Ideea de bază este simplă și solidă. Pentru a înțelege mai bine, desenează un tabel simplu, cu patru casete (2×2) cu: Puncte tari, puncte slabe, oportunităţi, ameninţări.

Cunoașterea acestor aspecte-cheie te vor ajuta să înțelegi cam pe unde te poziționezi și care îți sunt alternativele:

  • Te vei specializa pe punctele tale forte, pentru a profita din plin de oportunităţi?
  • Sau poate vei alege să repari slăbiciunile care te fac vulnerabil la amenințări…
  • De ce nu, poate vrei să dezvolți un punct forte astfel încât să poţi elimina ameninţările periculoase,
  • Sau, poate, horărăști să ai grijă de vreo slăbiciune care te împiedică să profiți de vreo oportunitate.

Ce anume trebuie scris în fiecare dintre cele patru categorii se prea poate să nu fie în întregime evident de la început, de aceea e recomandat să te întrebi (sau să te consulți cu apropiații) următoarele lucruri:

  • La ce anume sunt eu, în mod natural, cel la bun?
  • Ce-mi place să fac cel mai mult?
  • În trecut, ce anume, din lucrurile pe care le-am făcut, mi-a adus cele mai multe rezultate cu cel mai puţin efort?
  • Care sunt acele lucruri de care am nevoie pentru a deveni cât mai bun, cât mai rapid?
  • În trecut, care au fost lucrurile care m-au împiedicat să îmi ating scopul?
  • Pe ce resurse pot conta?
  • Ce resurse îmi lipsesc?

Este foarte probabil să ajungi la câteva concluzii foarte interesante după ce îți răspunzi la aceste întrebări. Dar cum te va ajuta acest lucru?

Dacă crezi că există un răspuns general valabil, o carte sau un expert care poate să îți dea toate răspunsurile și toate sfaturile pentru a-ți pune pe picioare afacerea și să ți-o transformi într-un mega succes, atunci te înșeli amarnic!

Antreprenorii de succes sunt unele dintre cele mai dezechilibrate persoane pe care le vei întâlni vreodată. Asta pentru ca ei aleg să se specializeze în câteva domenii cheie, spre care au deja afinități, și nu se înhamă să transforme un măgar într-un armăsar.

Așa că sfatul ar fi: specializează-te pe acele lucruri la care ești bun şi cumpără orice altceva ai nevoie. Nu te vei îmbogăți niciodată dacă încerci să faci totul de unul singur. După cum spunea și John D. Rockefeller: „Mai degrabă aș vrea să câștig 1% din efortul a 100 de oameni decât 100% din propriile mele eforturi”.

Pentru a reuşi în să faci bani pe internet (sau în orice tip de afacere), ai nevoie să găsești un lucru, cel puțin, pe care să îl pui la bătaie. Trebuie să vii tu cu o contribuție. Bine, șanse sunt că nu vei reuşi singur, iar la un moment dat vei dori, probabil, să îți găsești un mentor, un asociat sau colaborator care deja are o afacere de succes, care va putea să contribuie cu bani sau timp în întreaga poveste.

Dar majoritatea oamenilor care se înhamă la „Internet Marketing”, pentru ca mai apoi să îi întoarcă spatele, nici măcar nu înțeleg de ce nu au făcut niciun progres, după vreo 5 ani de luptă. În timp ce alții iau sume mari de bani după câteva luni în joc.

Privește toată povestea în felul următor: ai 8-12 ore activ într-o zi, mult mai puţin în cazul în care vorbim despre timp productiv. Cum îți petreci acest timp? Ei bine, nu încerca să faci cât mai multe lucruri într-o zi, pentru că tot ce vei reuși va fi să îți diluezi rezultatele.

Mai mult, dacă ești recunoscut ca fiind un expert în oricare dintre domeniile relevante pentru Internet Marketing, vei fi în măsură să faci bartere, poate chiar să îți oferi ajutorul pe domeniul la care ești foarte bun pentru a primi ajutor din partea cuiva foarte bun pe un alt domeniu, dar care e deficitar la ceea ce tu te pricepi.

În ceea ce privește capitolul „oportunități”, aici va trebui să îți răspunzi la următoarele întrebări:

  • Care sunt oportunităţile tale acum? Care sunt cele care pot apărea în viitor?
  • Poţi să identifici pe moment o tendinţă, un trend pe care să te axezi?
  • Există schimbări în tehnologie, stil de viață, nevoi și dorințe? Acestea reprezintă oportunităţi în afacerea ta sau le poți ignora?
  • Sunt competitorii tăi în poziția de a face ceva care ar putea amenința cota ta de piață în viitor?

Odată ce ai identificat oportunitățile și amenințările, încearcă să găsești legătura dintre ele și tine. Dacă vei reuși să te pliezi pe ele, atunci ești pregătit pentru a face față mediului de afaceri.

Tudor Mateescu
Urmărește-mă

Tudor Mateescu

Citește aici toate articolele scrise de Tudor Mateescu. Descarcă de aici ghidul bani din blog.
Tudor Mateescu
Urmărește-mă

1 thought on “De ce e importanta gandirea strategica

  1. Un articol PIESA. Frumos Andrei, deja se simte parca un alt nivel.

    In plus, o mare prostie a romanilor e sa incalce tocmai ce-ai spus tu aici. Sunt la toate buni, dar la nimic peste un nivel mediu. Unii – pentru ca nu exista regula fara exceptii. Ar fi absurda o generalizare pentru toti romanii. Tocmai, facand aceste lucruri, se creeaza asa-numitele “varfuri” .

    Dar, am o vaga impresie ca ne vom corecta. Ma confesez, si eu sunt printre ei, dar incerc sa nu mai comit aceasta greseala.

    Bafta!

Leave a Comment