Vad din propria experienta, ca succesul unei afaceri fie online sau offline consta in promovare. Promovarea sau marketingul unei afaceri e ca oxigenul pentru plamani. Fara oxigen nu traim mult, deoarece este un element vital pe termen lung. Asa e si cu marketingul.
Dar din pacate sunt foarte multi oameni cu afaceri mici si mijlocii care n-au realizat acest lucru si se straduiesc. Se straduiesc sa mentina afacerea lor pe un nivel plutitor, deoarece n-au gasit cheia cresterii. Nu vreau sa dau vina pe nimeni, ci deopotriva ii inteleg pe acesti oameni.
Ei se straduiesc pentru ca nu stiu altceva. Adevarul e ca n-au avut de unda invata. Mai inainte (ma refer la comunism) intrai intr-un magazin si vedeai un singur produs.
Produsul respectiv n-avea nevoie de promovare, pentru ca n-a avut concurenta. In timp vremea s-a schimbat, au aparut firmele mici si mijlocii cu diferite produse si servicii si fiecare facea reclama cum stia el mai bine.
ACCES INSTANT
Studiul De Caz: De La Pasiune La Afacere Online În 365 De Zile
Vrei să vezi cum am făcut o afacere online de la zero în doar 365 de zile, obținând un venit pasiv lunar cu prima vânzare?
Incercau mai multe metode pe propria lor piele si alegeau acelea, care functioneau mai bine. Dupa aceea au aparut agentiile de publicitate si aceea, la care ii permitea bugetul se foloseau de ele, dar majoritatea firmelor mici si mijlocii au ramas la singura metoda de promovare cat de cat functionala, si anume pliantul. Nu zic ca nu este o metoda buna, zic doar ca e putin subtire.
In timp a aparut si internetul, dar mentalitatea multora nu s-a schimbat. Din aceasta cauza exista foarte multe site-uri de firma gen pliant. Firmele acestea au inteles ca trebuie sa faca un pas, au si facut, dar ma intreb, daca e de ajuns? Eu zic ca nu-i de ajuns.
Ai nevoie de un sistem de marketing complet. In cele ce urmeaza voi incerca sa impartasesc niste idei de promovare ieftine si care functioneaza garantat.
Planul de marketing
Primul pas in promovarea unor produse sau servicii e un plan de Marketing simplu pe care il schitezi pe o foaie de hartie pentru a putea urmari. Nu trebuie sa fie un studiu de cateva sute de pagini, ci ajunge si o singura pagina pe care ai desenat harta pe care vrei sa-l urmezi.
Determiarea pietei tinta
Al doilea pas ar fi determinaea pietei tinta sau altfel spus determinarea pietei nisa. O greseala pe care majoritatea afacerilor o omit e faptul ca ei vor sa atinga pe toata lumea. Ei cred ca toti sunt potentiali clienti. Ceea ce este o greseala enorma.
Daca tu vrei sa ai succes pe termen lung in ceea ce priveste promovarea, trebuie sa inveti foarte repede, ca nu toata lumea e interesata de produsul sau serviciul oferit de tine. Daca nu inveti acest lucru, ma tem ca succesul pe cae-l meriti, te va evita.
Iti dai seama cati bani si energie este irosita pentru a atinge niste oameni, care nu sunt interesati de oferta aceea? Deci, n-ai altceva de facut, decat sa-ti ingusti piata si sa determini cine sunt acei oameni, acele grupuri, care ar putea fi interesati de produsele sau serviciile tale.
O alta chestie pe care trebuie sa iei in considerare e faptul ca aceasta piata tinta pe care ai determinat trebuie sa fie atat de mare, incat sa fie profitabila, dar nu atat de mare incat sa nu poti comunica cu ei si sa nu poti transmite mesajul tau de promovare catre ei.
Pozitionarea
Un alt pas in marketing ar fi pozitionarea. Ca sa ai succes pe termen lung tu trebuie sa fii pestele mare in balta mica. Ce inseamna acest lucru? Inseamna, ca tu trebuie sa fii cel mai bun in industria in care activezi, si in plus trebuie sa iesi cu un mesaj diferit fata de ceilalti, deoarece exista concurenta si numai in felul acesta poate sa faca diferenta clientul potential.
Sa-ti dau un exemplu. Exista o gramada de producatori de autoturisme si daca te uiti mai atent, nu este mare diferenta in mesajul lor. Si totusi. Uita-te la Volvo de exemplu. Ei au gasit nisa si s-au pozitionat pe primul loc.
Ei au ales nisa de siguranta si sunt cei mai buni in aceasta piata. Ei n-au vrut sa atinga pe toti cei care vor sa cumpere autoturisme, ci numai pe aceea, care vor sa cumpere un autoturism sigur.
Cred ca ai prins ideea, nu?
Dupa ce ai determinat piata tinta si ai inteles importanta pozitionarii, ar trebui sa urmeze promovarea propriuzisa.
Promovarea propriuzisa
Aici trebuie sa intelegi un lucru. Oricare ar fi canalul de promovare (pliant, spoturi radio sau tv, direct mail, email, website sau nenumeroasele metode de promovare online) nu trebuie sa vinzi din prima.
Lasa-ma sa te intreb ceva.Cate cazuri au fost, cand o pereche s-a intalnit pentru prima oara, iar baiatul a si cerut mana fetei? Poate ca au fost cazuri, dar de obicei nu se procedeaza asa. Si nici in marketing.
Dar din pacate m-am intalnit cu multe cazuri in care se procedeaza exact asa. Fiecare vrea sa vanda ceva chiar la prima intalnire. Dar poblema e ca oamenii nu vor sa cumpere produse, ci cauta rezolvare la problemele lor.
Oare si tu vrei sa vinzi ceva la prima intalnire sau prezinti o rezolvare la o anumita problema?
De aceea primul pas in promovare e sa-i trezesti interesul potentialilor clienti in asa fel, incat sa-ti lase informatiile de contact. Daca faci cum trebuie, n-o sa simta ca sunt presati si impinsi sa faca cumparaturi, ci dimpotriva, vor fi bucurosi sa-ti lase detaliile de contact (adrese email, numar de telefon, carte de vizita etc.)
Dupa ce ai ajuns in posesia detaliilor de contact si incepi sa construiesti o baza de date cu potentialii clienti, poti incepe o relatie de lunga durata bazata pe incredere, iar in felul acesta va fi mult mai usor sa promovezi produsele sau serviciile tale, doarece acesti oameni te cunosc deja si au incredere in tine, iar sansa de a deveni clienti fideli creste enorm.
Articol scris de Emil Gocsi. El este proprietarul sit-ului MarketingPeNet.com, autor al mai multor studii, al unor carti electronice si nenumeroaselor articole legate de marketing-ul online.
Tudor Mateescu
Latest posts by Tudor Mateescu (see all)
- Marketingul cu Ajutorul Inteligenței Artificiale: O Revoluție Digitală - June 7, 2023
- Cum Faci Un Produs Digital - July 4, 2019
- Două Chestiuni Pentru A Face Bani Din Youtube, Vlog, Blog, Facebook, Instagram - April 4, 2019
Un program de afiliat propiu poate face …. minuni …
este perfect adevarat ca o afacere online poate fi profitabila si mai ales sa iti ofere si libertate 🙂 Doar ca nu este asa usor…trebuie sa investesti timp si bani si bineinteles, sa cunosti domeniul online
i-mi place mult informatia! sunt incepatoare in internet! as vrea sa invat mai multe! produc imbracaminte de desen propriu;as vrea sa -l valorific si nu prea stiu cum! MERCI!