Cum Să Scrii Un Articol Impresionant În Doar 5 Pași Simpli

Cum Să Scrii Un Articol Impresionant În Doar 5 Pași Simpli
4.5 (89.24%) 119 votes

E greu să scrii articole pe blog, să îți găsești inspirația. Deși la prima vedere poate părea simplu, în realitate nu e chiar așa. Te poți pregăti, poți citi cărți, te poți informa, însă nimic nu te poate pregăti pentru acțiunea în sine de a scrie.

Ca și mine, îți dorești ca blogul tău să fie vizitat și citit, și pentru asta trebuie să înveți câteva trucuri simple. Cum să scrii un articol pe blog urmând 5 pași ușori și eficienți? Ia uite!

Sursă poză: www.motherearthnews.com
Sursă poză: www.motherearthnews.com

Pasul nr. 1. – Organizarea

Întregul proces de concepere a unui articol pe blog poate dura câteodată destul de mult chiar dacă viteza ta de scriere este mare sau abilitățile tale de creație sunt deosebite. Între momentul în care începi să gravitezi în jurul unei idei și până ajungi să publici un articol pot trece câteva ore, poate chiar și zile. Însă, dacă folosești acest timp pentru a-ți șlefui articolul, scrierea va merge mult mai ușor. Înainte de a începe procesul propriu-zis de scriere fii sigur că ai tot ce îți trebuie. O cercetare amănunțită realizată în avans este recomandată, deoarece sprijină dezvoltarea abilităților de expunere a ideilor.

Alege Un Subiect Care Să Te Intereseze

ACCES INSTANT

Studiul De Caz: De La Pasiune La Afacere Online În 365 De Zile

Vrei să vezi cum am făcut o afacere online de la zero în doar 365 de zile, obținând un venit pasiv lunar cu prima vânzare?

Dacă nu ești pasionat de ceea ce scrii, cititorul tău va simți asta. Înainte de a te apuca de scris alege un subiect care te pasionează cu adevărat. Nimic nu îți va garanta eșecul mai repede ca un articol pe blog scris fără entuziasm și interes. Majoritatea bloggerilor trebuie să scrie despre diverse subiecte și nu toate le pot fi pe plac. Un bun scriitor va găsi o metodă să transforme un articol despre ”producția de mobilă” într-o adevărată atracție pentru un cititor de ”bârfe mondene”. E adevărat că nu orice post te face face să scrii cu super entuziasm. Însă, dacă vei găsi o modalitate de a scrie cu entuziasm despre orice, cititorii tăi își vor da seama și vor aprecia asta.

Scrie Un Plan Pentru Articolul Tău

Un articol pe blog extraordinar nu se scrie singur. Chiar și cei mai buni bloggeri au nevoie de idei pentru a pune lucrurile în mișcare. Primul pas este crearea unui plan de lucru. Exact ca atunci când erai la școală și trebuia să scrii o introducere (câteva paragrafe în care să explici articolul tău), să organizezi conținutul (să faci cercetare, să aduni surse, etc.), să scrii, să rescrii și să corectezi articolul. Doar că, în acest caz trebuie și să-l optimizezi pentru SEO înainte să scrii concluzia.

Cercetare

E normal să nu le știi pe toate. De fapt, menirea unui blogger este să treacă de la un subiect la altul, mânat de curiozitate, pentru a-și îmbogăți cunoștințele. Tocmai de aceea este important să începi să faci cercetare serioasă. Asta înseamnă că nu trebuie să te axezi doar pe Wikipedia ca sursă principală. Dacă vrei că articolul tău să exceleze trebuie să incluzi în cercetarea ta surse cât mai diverse și cu autoritate (site-uri ale guvernelor, lucrări de cercetare, studii oficiale, etc.).

Verifică-ți Informațiile

Dacă nu te vei asigura de validitatea elementelor pe care le prezinți în articolul tău reputația construită cu atâta trudă se va evapora mai repede ca aburii din cafeaua de dimineață. Iar în cazul în care vei greși și vei reuși să schimbi date istorice reinventandu-le, asumă-ți greșeala și mergi mai departe. Dar nu încerca să îți păcălești cititorii!

titlu-articol
Sursă poză: searchengineland.com

Pasul nr. 2 – Titlurile

Există un million de opinii și sugestii în legătură cu modul în care ar trebui scrise titlurile. Majoritatea însă sunt de acord că există două variante în ceea ce privește scrierea titlului: fie te hotărăști asupra sa înainte de a începe să scrii articolul, fie scrii întâi articolul apoi vezi în funcție de acesta, ce titlu se potrivește.

În ceea ce privește titlurile, acestea pot fi folosite sub diverse forme. Pot include date sau statistici, pot fi aranjate ca niște întrebări sau pot sugera soluții pentru rezolvarea unor probleme.

Nu există o formulă magică ce poate promite succesul garantat, fără să fie nevoie să schimbi formula vreodată. În timp, utilizarea prea frecventă a acestor formule poate obosi cititorii și pot scădea eficacitatea articolelor tale (chiar dacă sunt scrise correct). Trebuie să pui în aplicare mai multe metode și șă observi care se pliază pe nevoile cititorilor tăi. Ei sunt cei mai importanți și ei îți vor dicta ce metodă de scriere poți adopta. Verifică ce articole îți aduc cel mai mult trafic (vezi Analytics) și prezintă interes pentru cititorii tăi și refolosește stilul folosit în scrierea lor.

Sursă poză: www.nichecontentsites.com
Sursă poză: www.nichecontentsites.com

Pasul nr. 3 – Scrie

La fel ca și în cazul titlurilor, procesul de scriere a articolelor poate fi realizat în funcție de preferințele fiecăruia. Poți începe prin a scrie primul draft într-o singură sesiune sau poți face pauze. În acest caz, fiecare își stabilește singur metoda de lucru ce se pliază cel mai bine pe maniera sa de scris.

O idee bună (pentru început) ar fi să scrii cât poți de mult într-o singură sesiune. Astfel, vei reuși să rămâi axat pe subiect și îți vei aminti cât mai multe lucruri. Nu e greșit să scrii în mici reprize, însă o atenție considerabilă trebuie alocată reviziilor. Cu cât petreci mai mult timp revizuindu-ți articolul, cu atât vei adăuga mai multe lucruri ce nu sunt neapărat utile și îți încarcă inutil articolul.

Ca și orice alte abilități, scrisul devine mai ușor atunci când îl practici constant. Poate la început îți va lua o săptămână să scrii un articol. Nu te descuraja. Cu exercițiu și practică vei reuși să scrii un articol în doar câteva ore.

Pasul nr. 4- Folosește Imagini Potrivite

Mediul virtual este diferit de varianta “pe hârtie” a tuturor surselor de citit (ziare, reviste, cărți,etc.). Oamenii nu mai au timp sau răbdarea necesară să citească articole lungi fără să conțină nici cel mai mic ”stimulent vizual”.

imagine-articol
Sursă poză: donaldmurrayecuador.com

Care Este Rolul Imaginilor Într-Un Post?

  1.  Aerisesc textul – prea mult text obosește ochiul, în special în ziua de astăzi când cititorii scanează întâi textul, fără a-l citi. Inserarea unor imagini poate face articolul mai ușor de urmărit și mai interesant.
  2.  Sunt amuzante – alegerea unei imagini amuzante care să se îmbine de minune cu textul tău și poate transforma un subiect plictisitor într-unul mai atrăgător pentru public, dar și pentru scriitor.
  3.  Imaginile ajută la înțelegerea subiectului

Unele subiecte care circulă pe internet sunt de-a dreptul greu de înțeles. Folosirea câtorva imagini edificatoare poate face un subiect mai accesibil, mai ales începătorilor. De asemenea, introducerea graficelor, infograficelor, diagramelor sau tabelelor este o altă metodă de a face subiectele dificile mai ușor de înțeles.

 Pasul nr. 5 – Editarea

Dacă ai crezut că scrierea unui articol pe blog este grea, e timpul să te mai gândești o data, deoarece editarea sa este și mai grea. Majoritatea consideră că editarea se rezumă doar la greșeli gramaticale sau la corectarea greșelilor care nu corespund per ansamblu. Însă editarea înseamnă mai mult de atât. Aceasta presupune privirea articolului din toate unghiurile posibile și modificarea sa, în ciuda orelor petrecute scriind articolul.

editare-articol
Sursă poză: www.academiademarketing.ro

Așadar, care sunt punctele cheie pe care trebuie să le respecți atunci când editezi un articol?

  • Evită să te repeți, pentru că repetările îți vor aduce mai multe dezavantaje. Parcă ceva te zgârie pe retină când citești aceeași propoziție de mai multe ori, nu? După ce ai scris primul draft al articolului, mai citește-l de câteva ori pentru a descoperi cuvintele repetate ce pot fi înlocuite cu sinonime. De asemenea, nu uita să verifici dacă ai abuzat de cuvintele tale preferate. Vigilența te poate ajuta să eviți scrierea unui articol prea încărcat. 
  • Citește cu voce tare – un alt truc folosit foarte des în work-shopurile de scriere. Dacă atunci când citești cu glas tare, articolul tău nu sună cum ar trebui, atunci știi sigur că cititorii tăi vor avea parte de aceeași experiență.
  • Roagă pe altcineva să-ți citească articolele – dacă ești la început de drum este foarte important să rogi pe altcineva să-ți citească munca. Este indicat să rogi o persoană cu experiență în editare și scriere. Ai nevoie de cineva care să îți spună dacă articolele tale au fluență și coerență. În acest caz trebuie să răspunzi la întrebări precum: este clar mesajul transmis? Îl provoci pe cititor să asimileze și să ia în considerare acest mesaj? Este bun de urmat mesajul pe care îl prezinți?
  • Scrie propoziții scurte și paragrafe și mai scurte – precum am menționat deja, cititorii de astăzi nu mai au răbdare să treacă prin texte dense, încărcate cu propoziții lungi. De aceea, trebuie să știi că propozițiile scurte au mai mult succes în rândul cititorilor. Ele sunt mai ușor de urmărit, sunt concise și merg direct la scopul pe care ți l-ai propus. Același lucru se aplică și în cazul paragrafelor care trebuie să fie, la rândul lor, scurte și de efect.
  • Articolul perfect NU există – îmi pare rău să-ți distrug visul dar nu există perfecțiune. Cu cât vei accepta acest lucru, cu atât îți va fi mai ușor. Bineînțeles, asta nu înseamnă că nu există mereu loc de mai bine. Însă, când timpul te presează, nu te încăpățâna să plângi pentru fiecare greșeală. Învață din experiență și mergi mai departe.
  • Adaptează-te – nu-ți fie frică să te adaptezi sau să modifici articolele. Planul pe care îl faci la început nu trebuie respectat cu strictețe, dacă tu simți că ceva nu este cum trebuie. Poți oricând modifica, adăuga sau tăia din elemente, dacă acestea sunt nepotrivite articolului tău. Dacă o propoziție sau un paragraf nu-și au rostul, taie-le fără milă. Nu-ți fie frică să te joci cu articolul tău și șa îl faci din ce în ce mai bun.

Scrisul e ca unul din acele lucruri ce par ușoare, până în momentul în care chiar trebuie să le faci. Însă, cu suficientă practică și perseverență poți deveni un bun scriitor. Trebuie doar să vrei și să începi. Cred că am explicat destul, așa că, să mai și scriem, zic!

Dana Rusu

Am 8 ani experiență în marketing online.Aplează oricând la mine, pentru ajutor în demersurile afacerii tale online. Contact și mai multe despre mine aici (pe pagina mea de profil). Articole scrise de Dana Rusu.

2 thoughts on “Cum Să Scrii Un Articol Impresionant În Doar 5 Pași Simpli

  1. Am urmat aceste sfaturi si ca urmare, calitatea blogului meu a crescut si este apreciata de catre vizitatori. Drept urmare, am simtit pe pielea mea cum calitatea articolelor este proportionala cu calitatea traficului, si in final, un mare beneficiu caci audienta are incredere in mine. Iar o audienta satisfacuta inseamna un potential de clienti! Ce frumos se leaga toate pornind de la un continut de calitate!

Leave a Comment