Cum sa scapi de referral spamul din rapoartele Google Analytics

Cum sa scapi de referral spamul din rapoartele Google Analytics
5 (100%) 3 votes

Google Analytics este cel mai folosit serviciu de statistici pentru monitorizarea traficului site-urilor. El ofera o multime de rapoarte si filtre care iti permit sa analizezi acest trafic. Totusi, in ultimul timp, Google Analytics a inceput sa fie impaienjenit de spam-uri care distrug calitatea si acuratetea rapoartelor.

Daca vrei sa te poti baza pe datele din Google Analytics, va trebui sa elimini aceste spam-uri de indata ce le observi. In acest articol iti voi arata cum sa identifici si sa blochezi site-urile care te spameaza si iti strica calitatea rapoartelor de trafic.

Sa vedem mai intai care sunt semnele ca ai avea vizite false (spam) in rapoartele din Google Analytics.

Ce este un referral spam?

Un raport Google Analytics care este infectat cu referral spam se remarca prin prezenta unor referrals care nu ar trebui sa faca trimitere catre site-ul tau. Iata cateva manifestari ale infectiei:

ACCES INSTANT

Studiul De Caz: De La Pasiune La Afacere Online În 365 De Zile

Vrei să vezi cum am făcut o afacere online de la zero în doar 365 de zile, obținând un venit pasiv lunar cu prima vânzare?

  • Schimbari bruste in cadrul rapoartelor. Acestea includ: o pondere prea mare a traficului rezultat din referral, un bounce rate mare, si un timp de vizitare scurt.2015-07-27_0536
  • O alta caracteristica a acestor vizite false este valoarea (not set) din majoritatea campurilor informationale.

2015-07-27_0537

Acest tip de spamming al rapoartelor se numeste “referral spam” deoarece a fost prima data identificat ca fiind un referral fals, dar poate aparea si ca termen de cautare, sau vizita directa. Iata cum arata un raport “infectat”, si cum poti sa vezi daca si raportul tau are aceasta problema:

Raport Google Analytics
Raport Google Analytics

In meniul Aquisition, alegi All Traffic, apoi Referrals. Daca cea mai mare pondere a rezultatului vine de la adrese necunoscute de genul erot.co, free-social-buttons.com, site.1floating-share-buttons.com, success-seo.com, webmonetizer.net, trafficmonetizer.org, etc. atunci Google Analytics iti raporteaza mult mai multe vizite decat ai in realitate.

➡ Aici gasesti o lista in permanenta actualizare cu cei mai cunoscuti astfel de spammeri.

Acesti spammeri nu iti viziteaza efectiv site-ul, ci doar se infiltreaza in raportul tau pentru a te face curios sa vezi cine face trimitere catre tine, si astfel, sa dai clic pe adresa lor. De acolo poti fi redirectat catre un alt site, aducand astfel trafic aceluia. In concluzie, pentru spammeri, aceasta este o metoda “black-hat” de obtinere de trafic, iar pentru tine, o amagire. Mii de conturi ale Google Analytics-ului sunt afectate, deci iti poti imagina cat de mult trafic obtin spammerii prin aceasta metoda.

Cum scapam de infectarea cu referral spam a rapoartelor Google Analytics?

Tipurile de referral spammeri care te afecteaza

Inainte de a vedea pas cu pas cum scapam de aceasta napasta, trebuie sa mai specific urmatorlul lucru. Dupa modul de operare al spammerilor, exista doua tipuri de infectii:

  • Ghost Spam (ex. floating-share-buttons.com) – Acestia nu iti acceseaza site-ul propriuzis, ci se infiltreaza direct in rapoartele Google Analytics. Prin urmare, ei vor fi opriti printr-un filtru aplicat rapoartelor.
  • Crawler Referrer Spam (ex. success-seo.com) – Spamerii roboti acceseaza site-ul tau la fel precum un robot de indexare, insa cu scopul de a atrage traffic catre site-ul de la care sunt trimisi. Singura metoda sigura de a-i opri este o editare a fisierului .htaccess.

Blocarea unui Ghost Referral Spam

In cazul in care ai de-aface cu Ghost Spam, poti sa opresti acest referral spam inainte ca el sa ajunga in rapoartele tale utilizand un filtru din Google Analytics. Sa vedem cum cream acest filtru in patru pasi simplii:

Pasul 1: Pregateste o lista cu toate “site-urile” care te spameaza, utilizand informatiile din rapoartele tale. Daca cumva pe viitor vor aparea noi spammeri in rapoarte, va trebui sa modifici lista, adaugand noi site-uri in filtru tau.

Pasul 2: In mediul Admin, creaza un nou filtru.

Crearea unui filtru in Google Analytics
Crearea unui filtru in Google Analytics

Pasul 3: Completeaza formularul  pentru excluderea vizitelor venite de la primul referral din lista ta, dupa cum urmeaza in exemplul de mai jos, apoi aplica filtru pentru “all web site data” si salveaza.

Crearea unui filtru in Google Analytics
Crearea unui filtru in Google Analytics

Pasul 4: Repeta pasul 3 pentru fiecare dintre adresele necunoscute de spammeri din lista ta. In final, lista ta de filtre va arata astfel:

Filtre in Google Analytics
Filtre in Google Analytics

Verifica din cand in cand daca rapoartele din Google Analytic au inceput sa se “curete”, si actualizeaza filtrele prin noi aditii ori de cate ori este necesar. Aceasta metoda nu te va scapa de vizitele false din perioada anterioara aplicarii filtrului, dar pe viitor vei avea parte de rapoarte mai curate, cu date mai aproape de realitate.

Blocarea unui Crawler Referral Spam

In cazul in care ai de-aface cu Crawler Spam, va trebui sa editezi fisierul .htaccess in asa fel incat sa nu permiti anumitor domenii sa iti acceseze site-urile. Iata un exemplu de editare:

## STOP CRAWLER SPAM
RewriteCond %{HTTP_REFERER} semalt\.com [NC,OR]
RewriteCond %{HTTP_REFERER} 100dollars\-seo\.com [NC,OR]
RewriteCond %{HTTP_REFERER} best\-seo\-solution\.com [NC,OR]
RewriteCond %{HTTP_REFERER} buttons\-for\-your\-website\.com [NC,OR]
RewriteCond %{HTTP_REFERER} forum69\.info [NC,OR]
RewriteCond %{HTTP_REFERER} buttons\-for\-website\.com [NC,OR]
RewriteCond %{HTTP_REFERER} ranksonic\.com [NC,OR]
RewriteCond %{HTTP_REFERER} 7makemoneyonline\.com [NC,OR]
RewriteCond %{HTTP_REFERER} sharebutton\.net [NC,OR]
RewriteCond %{HTTP_REFERER} sitevaluation\.org [NC,OR]
RewriteCond %{HTTP_REFERER} dailyrank\.net [NC,OR]
RewriteCond %{HTTP_REFERER} videos\-for\-your\-business\.com [NC,OR]
RewriteCond %{HTTP_REFERER} semaltmedia\.com [NC,OR]
RewriteCond %{HTTP_REFERER} best\-seo\-offer\.com [NC]
RewriteRule .* - [F]

Concluzii:

Referral spam-ul afecteaza pe multi dintre noi mai mult sau mai putin, si nu este o problema de ignorat.

Tine minte faptul ca nu poti bloca un ghost spammer prin reguli adaugate in fisiere precum .htaccess sau robots.txt, si nici prin alte reguli introduse prin plugin-uri de WordPress, dar iti poti curata rapoartele folosind filtrele din Google Analytics.

Sper ca acest articol te-a ajutat ca sa obtii rapoarte mai exacte si mai curate, un lucru esential pentru monitorizarea progresului real al site-ului tau. Cu totii vrem o raportare corecta a traficului, nu-i asa?

La cateva zile dupa aplicarea filtrului, iata cum a scazut traficul din referral intr-unul din rapoartele mele:

Raport Google Analytics
Raport Google Analytics

Laura Mateescu

La baza fotograf si pictor amator, am inceput sa activez in grafica digitala din 2003 si in online marketing din 2008. Combinand pasiunile mele, am devenit ceea ce eu numesc ”photomarketer”.
Ai nevoie de un banner sau de o coperta? Contacteaza-ma!
Articole scrise de Laura Mateescu.

1 thought on “Cum sa scapi de referral spamul din rapoartele Google Analytics

  1. Foarte bun articolu , chiar nu pricepeam dece tot primesc vizite de la site-uri fara nici o legatura ! Am filtrat tot in Google Analytics acum sper ca va fi ok .

Leave a Comment