Sunt mama a doi baieti mici, unul de doi anisori, iar celalalt de doua luni. Cu cei doi prichindei acasa, imi este greu sa muncesc, si in acelasi timp am nevoie de bani pentru a-i hrani si a-i imbraca. Nu sunt singura in aceasta situatie, dar ma descurc. Pentru alte mamici, si nu numai, am sa spun astazi cum am reusit sa castig bani de acasa, muncind doar in acele clipe in care copiii dormeau.
Pas cu pas de la zero la un site de membership
Una din pasiunile mele este pictura. Defapt, este mai mult decat o pasiune – este ceva din care vreau sa castig si bani (pentru a scapa de alte munci mai putin placute, si pentru a sta acasa cu copiii). De aceea, m-am gandit ca cea mai buna modalitate de a face bani din pasiunea mea este sa impartasesc cunostintele mele despre pictura si cu altii.
Am gasit liber domeniul curspictura.ro si l-am cumparat (cu o oarecare reticenta deoarece ma zgarcesc la investitii).
Asta s-a intamplat in 2013. Problema apoi a fost ca timp de peste un an de zile nu am facut nimic cu el din lipsa de timp. Sontic sontic insa m-am miscat, si acum, in 2015, sunt mandra de ce am realizat. Iata cum a crescut site-ul meu de la zero, intr-un singur an (sep 2014 – oct 2015):
Scopul site-ului este de a vinde un curs de membership. Pentru aceasta insa, am nevoie si de prospecti – oameni interesati de pictura, care vor sa invete aceasta arta, acest hobby. Acesti oameni vor veni pe site-ul meu daca vor gasi ceva…
De multe ori nu este suficient sa afisezi un text care transmite urmatorul lucru: “Sunt Laura si iti vand un curs de pictura“. In schimb, poti oferi gratuit informatii care starneasca mai mult interesul. “Sunt Laura si astazi iti voi vorbi despre…. iar daca vrei sa aflii mai multe, cumpara cursul complet“. Acesta este procedura pe care am urmat-o. Rezultatele sunt chiar peste asteptari, motiv pentru care m-am si hotarat sa iti spun cum am ajuns la ele.
ACCES INSTANT
Studiul De Caz: De La Pasiune La Afacere Online În 365 De Zile
Vrei să vezi cum am făcut o afacere online de la zero în doar 365 de zile, obținând un venit pasiv lunar cu prima vânzare?
Cum am obtinut si am crescut traficul organic
Dupa cum spuneam, ca sa poti vinde ceva, ai nevoie in primul rand de oameni interesati de acel ceva. (Si in al doilea rand, trebuie sa ai un produs cu adevarat bun, si sa stii sa-l marketezi.) In termeni de internet marketing, asta inseamna ca ai nevoie de trafic relevant.
Un site primeste trafic organic (deci relevant) daca are continut de calitate si daca te ocupi sa faci putin SEO pe acest continut. Iata care sunt elementele decisive care au propulsat site-ul meu in top:
- Articolele sunt de minim 500 de cuvinte, iar informatia continuta este de calitate. Degeaba ai articole stufoase daca sunt doar blabla-uri.
- Focusul este pe cuvintele cheie. Daca te uiti la graficul de mai jos, ai sa observi ca unele articole aduc mai mult trafic decat altele. Acest lucru se intampla deoarece acele articole au fost scrise folosind cuvinte si expresii cheie. Poti sa studiezi piata sa vezi cam ce se cauta pe google (motorul de cautare iti sugereaza expresiile cel mai des folosite). Apoi, scrie articole pe baza acestora.
Acum, la un an de la publicarea primului articol, site-ul este unul de top in domeniul picturii, insa nu doar datorita articolelor in sine. Mai sunt cateva lucruri pe care le-am facut.
Cel mai important, dupa scrierea atenta a continutului, este sa denumesti imaginile cu cuvintele cheie relevante. Astfel, vei obtine mult trafic relevant de la cei care cauta imagini. Adauga titlu, subtitlu si descriere.
Apoi, insteaza cateva plugin-uri dupa cum urmeaza:
- Shareaholic (unul dintre favoritele mele) iti va permite sa ai o previzualizare a altor articole imediat dupa finalul articolului. In plus, tot cu acest plug-in am activat si butoanele de share catre retelele sociale.
- SEO Smart Links: acest plug-in iti adauga automat link-uri in continut. Deoarece site-ul meu este in limba romana, a trebuit sa adaug cuvinte cheie personalizate. Pentru a intelege mai bine, iata o imagine cu prima mea setare:
- TinyMCE Advanced: acest plug-in imi permite o mai buna formatare a articolelor. Este important ca articolele sa arate bine, ca titlurile si ideile principale sa iasa in evidenta. Pot face acest lucru colorand pasaje din text.
- Yoast SEO: acest plug-in este indispensabil pentru optimizarea SEO. Cu ajutorul lui determin daca cuvintele mele cheie apar in suficiente locuri si pot face multe alte setari care conteaza pentru optimizarea site-ului in ochii motoarelor de cautare.
Abonarea la curs: La coada ca la painea calda
Traficul pe care il obtin prin articolele publicate nu ma ajuta cu nimic daca utilizatorul vine si pleaca. Daca, insa, am un formular prin care ii captez adresa de email, atunci am posibilitatea de a-i oferi, la un moment dat, cursul pe care il pregatesc. Pentru a determina oamenii sa se aboneze, le-am promis cate un sfat gratuit de pictura in fiecare saptamana.
Este foarte important ca, inainte de a prezenta produsul pe care il vinzi, sa construiesti o relatie cu abonatii tai. Astfel, ei vor ajunge sa aiba incredere in informatiile pe care le oferi si nu vor fi la fel de reticenti ca atunci cand sunt bombardati direct cu oferte.
Aceasta promisiune, sustinuta de calitatea articolelor publicate pe site, a determinat vizitatorii sa se inscrie ca la coada la painea calda. Spun asta pentru ca am fost foarte impresionata – chiar socata – sa vad si cate 7 inscrieri pe zi, in conditiile in care credeam ca pictura este un hobby mai putin accesibil (nu multi sunt cei care au talent la arte plastice).
Pe langa sfaturile saptamanale gratuite, am optimizat aceasta abonare astfel:
- Formularele de inscriere sunt create cu optinmonster, iar lista de abonati a fost initial gazduita pe Aweber.com (autoresponder renumit) si ulterior mutata pe un server personal.
- Formularele de inscriere au fost plasate astfel: pe prima pagina (pe care am folosit-o ca un squeeze page), in footer, la final de articol si “lightbox” atunci cand vizitatorul deschide prima data site-ul.
- Formularele de inscriere au un text atractiv, dar scurt. Ele sunt simple, fara imagini, pentru a face vizitatorul sa creada ca este vorba despre “o alta reclama enervanta”.
Nu mai tin minte exact cand am instalat formularele, dar a fost dupa ce aveam deja suficient trafic incat sa merite. La 400 de abonati, sigur se vor vinde minim 4 abonamente la curs. Daca pretul unei luni de curs este 89 de lei, de exemplu, atunci as castiga 356 lei pe luna, timp de 6 luni (durata cursului)! Numarul de abonati insa va creste, deci si venitul obtinut.
Inca o dovada a faptului ca sigur cursul se va vinde:
Astfel de mesaje sunt pentru mine o incurajare sa continui si sa nu las balta ce am inceput, chiar daca imi ia foarte mult timp din cauza ca ma ocup in mod special de cresterea celor doi baieti. Vreau sa-ti spun si tie acest lucru: nu te lasa! Se pot face bani, chiar daca lucrezi in ritmul melcului, asa ca mine.
Venitul din reclame (100% pasiv)
Sa vedem, pentru aceeasi perioada, ce venit am obtinut din Adsense.
Initial nici nu am vrut sa afisez reclame pe site, scopul meu fiind de a construi un site de membership. Dar, pentru ca incepusem sa primesc vizite organice catre articolele publicate iar cursul inca nu era gata, am spus: “de ce sa nu valorific acest trafic?”
Acest tip de venit, cel din reclame, este 100% pasiv. Nu trebuie sa fac nimic in plus decat ceea ce fac in mod normal: public articole relevante!
Astfel, utilizatorii site-ului se aboneaza la lista cu sfaturile gratuite pentru pictura, dar in acelasi timp dau click pe reclamele adsense din dreapta si de la sfarsitul articolului.
Domeniul acesta – cursuri de pictura – desi este cautat iar concurenta este mica, nu este un domeniu in care reclamele sunt bine platite. Cu alte cuvinte, CPC-ul este mic. Insa, chiar daca lucrez la acest site in alte scopuri decat cel de a castiga bani din Adsense, nu inseamna ca nu voi castiga nimic daca adaug campurile de reclama.
Este interesant faptul ca desi traficul a crescut, venitul din Adsense s-a mentinut constant. 14 euro nu este o suma grozava, dar daca ai 20 de astfel de site-uri, atunci castigi lejer 300 de euro – si asta doar din site-uri al caror CPC este mic. Nu este mult de munca: scrii cate un articol pe zi: luni pentru un site, marti pentru alt site si tot asa. Asta inseamna cam 6 articole pe saptamana, daca presupunem ca duminica te odihnesti. Suficient pentru a intretine 20 de site-uri.
Sau o strategie mai buna este sa cresti traficul prin marirea nisei siteului. Adica sa nu ai un site doar de pictura, ci un site de arta grafica care ar include: pictura, desen, editare foto, prelucrare grafica etc. Un astfel de site ar fi mult mai productiv si usor de focusat pe el decat mai multe siteuri. Depinde, bineinteles de catre preferintele fiecarei persoane, dar cert este, precum observi ca banii sunt in vanzarea de produse si in lista de prospecti si nu in reclama, in aceasta nisa.
Avand aceste elemente rezolvate, iata ce pasi urmeaza sa fac:
Structura unui site de membership de success
Pana acum ti-am aratat ca un site de membership de success are un continut gratuit de calitate, care aduce trafic relevant si determina vizitatorii sa se aboneze. Ramane sa iti mai raspund la intrebarea “Ce se intampla cu cei care se aboneaza?“.
Ei bine, asa cum am promis in formularul de inscriere, ei vor primi saptamanal cate un email care contine un sfat sau un truc de pictura. Informatiile trimise sunt gandite in asa fel incat sa fie utile, usor de pus in practica, si nu foarte cunoscute. Nu vreau ca abonatii mei sa se dezaboneze pe motiv ca ceea ce le trimit este prea banal si pot gasi la orice cautare pe google. Printre aceste emailuri cu informatii cruciale, care ii vor mentine interesati, vor fi presarate cateva oferte pentru curs. Voi mai mentiona cursul si in PS-ul acestor emailuri. Lumea sigur va citi, si fiind entuziasmata de informatia gratuita tocmai primita, va decide sa cumpere cursul.
Pentru a oferi o buna prezentare a cursului am nevoie de o scrisoare de vanzare, o coperta atragatoare, si un sistem de plata/facturare. Coperta este deja gata iar de sistemul de plata se ocupa Tudor Mateescu.
Inca nu am scris scrisoarea de vanzare a cursului deoarece mai lucrez la continutul acestuia. Prefer sa fie finalizat inainte de a da drumul ofertei. Pot insa sa-ti spun urmatoarele lucruri:
- Site-ul curspictura.ro este un site de membership pe durata determinata. Asta inseamna ca cei care cumpara cursul, il vor termina dupa o periodata de timp – nu este ca o revista la care trebuie sa scriu in permanenta cate o noua editie.
- Cursul va avea 6 luni si este impartit in 24 de lectii, cate una pe saptamana.
- Lectiile sunt stufoase, in jur de 20 de pagini una.
- Informatia este atat teoretica cat si practica, oferind instructiuni de pictura pas cu pas.
- Fiecare pas al realizarii unei picturi este insotit de cate o imagine.
Asta inseamna ca pentru realizarea materialului de curs este nevoie de mult timp. Dupa parerea mea, in toata afacerea asta, cel mai mult timp il aloc, pentru inceput, cursului si nu promovarii site-ului. In viitor insa lucrurile se vor inversa – acesta este marele beneficiu al unui site de membership pe dura determinata.
Mai multe produse si afiliere
Dupa ce voi termina de scris cursul de 6 luni, cel care este dedicat incepatorilor in pictura, voi continua sa lucrez la alte materiale informationale. Sunt sigura ca cei care termina cursul vor dori sa cumpere si alte lucruri precum: un pachet de schite, carti tematice precum: “cum sa pictezi florile“, “cum sa pictezi portete“, etc. in care eu pot sa dezvolt aceste subiecte cu mai multe exemple si exercitii. Am in vedere si o carte pentru “cum sa desenezi inainte de a picta“. Sunt multe lucruri pe care le pot face. Doar timp sa am (aici ar fi problema mea…).
In plus, acum ca site-ul meu este unul de top in domeniu, am posibilitatea sa-mi diversific venitul si astfel: in cadrul cursului pot plasa link-uri catre materialele de pictura necesare. Cursantii cu siguranta vor avea nevoie de pensule, culori, hartie si panza. Daca magazinele cu materiale de pictura ruleaza un program de afiliere, pot sa personalizez aceste linkuri si sa castig bani din afiliere. Pot sa afisez un banner catre site-ul lor la mine pe site-ul principal.
Promovare si socializare
In viitor, dupa terminarea materialelor de curs, voi incepe o campanie de promovare in retelele sociale astfel:
- Voi crea o pagina de facebook, un cont de pintrest, o pagina de google+ si un cont de twitter.
- Voi posta articole si imagini cu picturi atat pe paginiile create cat si in grupurile sociale de profil.
- Voi anunta deschiderea perioadei de inscriere la curs pe forumurile de profil.
Prin grupuri si forumuri de profil nu ma refer doar strict la pictura. Imi imaginez ca si cei care sunt preocupati de alte arte vizuale (grafica, desen, gravura, lucru manual – hobby, fotografie) ar putea dori sa urmeze un curs de pictura.
Daca acum, cand nu fac nicio promovare de acest tip, am cate 7 abonati pe zi, te poti gandi cum va creste numarul acesta odara cu intrarea in aceasta etapa a afacerii.
In concluzie: Din pasiunea mea, pictura, pot castiga un venit bunicel din mai multe surse: vanzarea cursului de pictura, vanzarea de materiale de pictura prin afiliere, vanzarea de spatiu publicitar (bannere), si reclame adsense.
Cum am reusit sa-mi fac un astfel de site? Am aplicat metodele descrise din cursul Membriliardar. De aceea, chiar daca sunt subiectiva, il recomand pentru ca vei invata in detaliu cum sa realizezi tot ceea ce ai citi pana acum aici, ba chiar mai mult!
Update 29.12.2016 – am lansat!
Am lansat cursul si am vandut peste 14 abonamente la preturi diferite de 129 lei si 167 lei! Vor urma detalii!
Laura Mateescu
Ai nevoie de un banner sau de o coperta? Contacteaza-ma!
Articole scrise de Laura Mateescu.
Latest posts by Laura Mateescu (see all)
- 10 metode utile prin care iți poți promova afacerea folosind videoclipuri - October 15, 2015
- Afla, pas cu pas, cum o mamica castiga bani din pasiunea ei - October 8, 2015
- 10 metode utile pentru a transforma conținutul PLR în bani - September 26, 2015