Implementarea soluţiilor de backup regulat pentru WordPress este cel mai bun lucru pe care poţi să-l faci pentru site-ul tău. Să creezi o copie de siguranţă nu numai că îţi oferă confort, dar te şi salvează în situaţiile extrem de neplăcute în care site-ul este atacat de hackeri sau atunci când chiar tu însuţi ştergi ceva în mod accidental. Există o varietate largă de plugin-uri de backup pentru WordPress – atât gratuite, cât şi contra cost – şi marea majoritate sunt extrem de simplu de utilizat.
În postarea de azi îţi voi prezenta 7 dintre cele mai bune plugin-uri de backup pentru WordPress.
Vrei Sa Inveti GRATUIT Sa Faci Site-uri Pe WordPress?
Important: Cei mai mulţi furnizori de servicii de găzduire WordPress pun la dispoziţie soluţii limitate de backup, dar nu uita că este responsabilitatea ta, ca deţinător al site-ului, să-ţi instalezi propria soluţie. Prin urmare, nu te baza exclusiv pe furnizorul de hosting pentru backup.
Dacă nu ai ales încă varianta de backup cea mai potrivită pentru site-ul tău, poţi să te gândeşti la una dintre cele mai bune 7 plugin-uri de backup pentru WordPress pe care ţi le voi prezenta în continuare şi să începi să-l foloseşti chiar de acum.
1. BackupBuddy
BackupBuddy este cel mai popular plugin de backup pentru WordPress de nivel premium. Permite programarea cu uşurinţă a unui backup zilnic, săptămânal sau lunar. De asemenea, îţi poate stoca în mod automat copia de siguranţă în Dropbox, Amazon S3, Rackspace Cloud, FTP, Stash (serviciul de cloud) şi chiar să ţi-o transmită prin email.
În situaţia în care utilizezi serviciul lor Stash, acesta îţi oferă posibilitatea să faci backup în timp real.
Marele avantaj al utilizării BackupBuddy îl reprezintă faptul că nu e un serviciu pe bază de abonament, deci nu există o taxă lunară. Poţi să foloseşti plugin-ul pentru exact atâtea site-uri câte sunt menţionate în planul ales. De asemenea, vei primi acces la forumurile de asistenţă premium, actualizări regulate şi 1GB de stocare de tip cloud pentru copiile de siguranţă.
Cu ajutorul BackupBuddy poţi chiar să clonezi, migrezi sau să restaurezi site-urile.
2. UpdraftPlus
UpdraftPlus este un plugin de backup pentru WordPress gratuit. Acesta permite realizarea unui backup complet pentru site-ul tău WordPress şi stocarea lui în cloud sau descărcarea în computerul personal.
UpdraftPlus acceptă efectuarea de backup programat, dar şi la cerere. De asemenea, ai posibilitatea să alegi fişierele pentru care vrei să faci backup. În mod automat, îţi poate încărca copiile de siguranţă în Dropbox, Google Drive, S3, Rackspace, FTP, SFTP, email şi alte câteva servicii de stocare de tip cloud.
Acest plugin are şi o versiune premium ce conţine programe de completare utile în migrarea sau clonarea site-ului, căutarea în baza de date sau înlocuirea ei, precum şi asistenţă multisite printre altele. Pe lângă toate acestea, versiunea premium îţi oferă şi acces prioritar la asistenţă tehnică.
3. BackWPUp
BackWPup este un plugin gratuit care îţi permite realizarea unui backup complet pentru WordPress, precum şi stocarea de tip cloud (în Dropbox, Amazon S3, Rackspace, etc), FTP, email, sau în computer.
Este foarte uşor de folosit şi îţi permite programarea de backup automat în funcţie de frecvenţa cu care actualizezi site-ul.
De asemenea, restaurarea site-ului WordPress din backup este foarte simplă. Versiunea BackWPup Pro vine cu acces prioritar la asistenţă tehnică, posibilitatea de a stoca copiile de siguranţă în Google Drive şi alte funcţii foarte tari.
4. BackUpWordPress
BackupWordPress este un plugin de backup complet pentru WordPress ce oferă asistenţă pentru programarea automată. Permite realizarea de backup pentru baza de date şi fisiere la diferite momente. Singurul neajuns al acestui plugin este că versiunea sa gratuită nu permite stocarea copiilor de siguranţă la un serviciu de cloud.
În cazul în care doreşti stocarea în Dropbox, Google Drive, FTP, etc., va trebui să achiziţionezi una din variantele premium. Acestea sunt disponibile pentru oricare dintre serviciile de stocare şi poţi opta pentru unul singur sau pentru pachetul complet.
5. Duplicator
După cum sugerează şi numele său, Duplicator este un plugin foarte popular pentru migrarea site-urilor WordPress. În acelaşi timp beneficiază şi de funcţii de backup.
Nu permite programarea de backup automat, ceea ce îl face să nu fie chiar soluţia ideală de backup pentru un site cu utilizare regulată.
6. WP-DB-Backup
Cu mai mult de 400,000 instalări active, WP-DB-Backup chiar este unul dintre cele mai populare plugin-uri de backup pentru WordPress. Singura hibă pe care o are este că face backup numai pentru baza de date WordPress.
Prin urmare, va trebui să faci backup manual pentru fişierele media. Dacă nu actualizezi site-ul prea des sau nu încarci imagini, atunci poţi alege să foloseşti WP-DB-Backup ca principal plugin de backup pentru WordPress.
WP-DB-Backup face ca realizarea copiilor de siguranţă pentru date să fie foarte simplă, permite programarea de backup automat şi restaurarea bazei de date. De asemenea, este un instrument foarte util celor care nu au acces la phpMyAdmin pentru realizarea de backup manual a bazei de date WordPress.
7. VaultPress
VaultPress a fost creat de Matt Mullenweg (co-fondator al WordPress) şi de echipa sa de la Automattic.
Recent a devenit parte a unui alt produs marca Automattic, JetPack. Prin urmare, va trebui să alegi un plan de abonare la JetPack pentru a putea utiliza VaultPress. Există mai multe planuri tarifare, în funcţie de setul de caracteristici deţinut.
VaultPress oferă o soluţie de backup automat în timp real cu stocare în cloud începând de la $3.50 pe lună. Instalarea VaultPress şi restaurarea din backup se pot face doar cu câteva clicuri. Unele dintre pachetele oferite vin împreună cu funcţia de scanare de securitate.
Iată şi câteva dintre inconvenientele utilizării VaultPress. Primul, este o cheltuială continuă, care se poate multiplica în funcţie de câte site-uri WordPress deţii. Al doilea, trebuie să te înregistrezi la JetPack, să creezi un cont a WordPress.com şi să instalezi plugin-ul JetPack la site-ul tău.
Și ultimul, planurile de backup mai ieftine oferă stocarea pentru numai 30 de zile în arhivă. Dacă optezi pentru arhivarea pe durată nelimitată, va trebui să plăteşti o taxă lunară de $29 pentru fiecare site, ceea ce face să fie destul de costisitor pentru începători.
Concluzii
Fiecare plugin de backup pentru WordPress are şi beneficii, dar şi dezavantaje. De exemplu, poţi utiliza VaultPress pentru două motive destul de importante. Este foarte uşor de folosit şi oferă backup continuu în timp real, ceea ce înseamnă că în loc să faci backup în fiecare zi sau la fiecare oră, acesta creează o copie de siguranţă a ceea ce a fost actualizat practic la fiecare minut. Este alegerea ideală pentru site-urile de dimensiuni mari pentru că permite utilizarea resurselor serverului în mod eficient.
Totuşi, dacă ai un site de dimensiuni medii şi nu vrei să plăteşti lunar pentru backup, ţi-aş recomanda popularul plugin BackupBuddy. De ce? Pentru că are propria soluţie de stocare în cloud, Stash, ceea ce face să fie uşor de stocat de către începători cu doar câteva clicuri.
Oricare va fi alegerea ta în materie de plugin de backup pentru WordPress, te rog să NU stochezi copiile de siguranţă pe acelaşi server cu site-ul.
Dacă ai face aşa ceva, e ca şi cum ai pune toate ouăle într-un singur coş. În cazul în care serverul pică, sau mai rău, site-ul tău este atacat, atunci nu vei mai avea nici copia de siguranţă, iar realizarea backup-ului regulat se dovedeşte a fi inutilă.
De aceea îţi recomand stocarea copiilor de siguranţă utilizând un serviciu ca Dropbox, Amazon S3, Google Drive, etc.
Asta-i tot. Sper că această listă te va ajuta să alegi cel mai bun plugin de backup pentru site-ul tău WordPress.
Dana Rusu
Latest posts by Dana Rusu (see all)
- 7 Trucuri SEO Pentru Bloggerii Începători - March 3, 2017
- 7 Cele Mai Bune Plugin-uri de Backup Pentru WordPress Comparate – Avantaje şi Dezavantaje - February 2, 2017
- O Nouă Metodă de Phishing Foarte Eficientă Vizează Gmail - January 15, 2017